Om Famille Laplace

Cru classé fra Gascogne?! Nej vel. Men det er tæt på! 149 indbyggere er der i den lille by Aydie, hvor familien Laplace laver vin på slottet Chateau d’Aydie med Pyrenæerne som imponerende bagtæppe. Udover specialiteter som foie gras og armagnac leverer Gascogne altså også nogle af Frankrigs flotteste og mest autentiske vine fra Madiran AOC’en.

Madiran-vinene har altid stået i skyggen af de store vine fra Bordeaux, som de kan ligne smagsmæssigt, men i en tid, hvor de klassificerede vine fra Girondeflodens bredder pumpes op i pris, er Madiran måske det mest oplagte alternativ i vinverdenen. Og til en brøkdel af prisen! Sikkert er det i hvert fald, at bordeauxkendere får et drømmende udtryk i øjnene, når de dufter til en klassisk Madirans noter af solbær, brombær, grafit, lakrids, kul og espresso. Og priserne er mere end konkurrencedygtige! Laplace-familien laver ufiltrerede, umanipulerede vine i topklasse.

Den traditionelle drue i Madiran hedder tannat – og som navnet mere end antyder, er det en tykskallet drue, der giver voldsomt tanninholdige og koncentrerede vine, der lagrer fantastisk. I dag blander mange Cabernet Sauvignon i vinene, men familien Laplace vil gerne holde sig til 100% Tannat fra gamle vinstokke, som de mener kan give formidable resultater: Chateau d’Aydie er det endelige bevis! Selvfølgelig høstes i hånden fra de gamle vinstokke, hvor druerne altså er bittesmå og koncentrerede. Der koldmaceres i 20-25 dage, hvorefter vinen kommer på barriques (Troncais) i 12-15 måneder. Resultatet er et mix mellem Pauillac og Gascogne, og Chateau d’Aydie gemmes nemt i et årti eller mere.
Laplace producerer også en andenvin – Odé d’Aydie – hvor kun en del af vinen er lagret på små fade og resten på store. En blødere og sødere vin. Og læg mærke til Laplaces prisfornuftige Aramis – det bedste fra Gascogne til superpriser!

la01 Aramis Rouge

2012 Vin de Pays.

la02 Aramis Blanc

2012 Vin de Pays.

5 stjerner i Vinavisen.dk: Frisk hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Colombard, hvor den første spiller hovedrollen. Vinen har en flot, fint parfumeret duft og en krydret druesmag med noter af ananas og mango. Den egner sig fint både som apéritif og som ledsager til fisk, krebsdyr og skaldyr.

la03 Aramis Rosé

2013 Vin de Pays.

la04 Aramis Moelleux

2012 Vin de Pays

Sød og lækker til absolut lavpris.

la05 Odé d’Aydie

2009

la06 Chateau d’Aydie

2004/2007 Madiran

Mørk, nærmest sort, med en dyb rubinrød kant. Klassiske venstrebredsaromaer som grafit, mint, koks og et blødt vaniljestrejf til slut. Vinen kan lagre 10 til 15 år uden problem…

la07 Chateau d’Aydie Moelleux

2010 – Pacherenc du Vic Bilh

Vidunderlig dessertvin, der slår bunden ud af de fleste Sauterner!

la11 Maydie – Vintage Tannat
Vintage Port på Tannat – SKAL prøves!

website af atriumWeb ApS - Online markedsføring