Om spiritus

Om Michel Couvreur, Skotland/Bourgogne

Belgiskfødte Michel Couvreur nåede at sætte sin signatur (med blæk) på nogle af verdens flotteste og mest personlige flasker. Han begyndte sit virke i 1951 som forhandler af de fineste vine fra Bourgogne, men da han blev tiltrukket af 
Skotland pga. de storslåede muligheder for jagt og fiskeri (!), kastede han i 1978 sin kærlighed og ikke mindst sit perfektioniske sind over destillaterne.

Den ulasteligt klædte belgier skabte sig fjender og fans ved at købe unge whiskies i Skotland for sidenhen at lagre dem færdig i sine kølige kældre i Bouze-les-Beaune i Bourgogne, hvor han var bosat. Han var overbevist om, at whiskyens ophav – altså destilleriet – var sekundært ift. lagringen, som han altså foretrak selv at tage sig af.

Et andet mantra var fresh filling – altså at lagre whisky på sherryfade, der først blev tømt for vin umiddelbart inden genpåfyldning. Dyrt og besværligt, men Couvreur fastholdt, at den såkaldte fresh filling giver en whisky på 4-5 år karakter som en 30-års whisky, der har lagret på brugte fade. Håndplukkede sherryfade fra Jerez, lagret hos udvalgte almacenistas, er derfor blevet fragtet – med sherry forstås – til Bourgogne, hvor de blev en uundværlig komponent i Couvreurs finpolering af de unge whiskies. Hver enkelt flaske håndtappes og korkproppen isættes manuelt (Couvreur har prøvet maskiner, men teksten på proppen kommer ikke altid til at stå korrekt!). Hver flaske lukkes herefter med segllak.

wh09 Grain Whisky – over 4 år på fad
Sjælden udsøgt grain med karakter og Couvreurs sædvanlige storhed.
wh19 Single Malt Clearach
43% med fresh filling. Lagret over 3 år på friske sherryfade.
wh25 Intravagan’za Single Malt
Fresh filling og 3 år på fad. Aftappet i naturlig styrke – ca 50%.
wh10 Overaged Pure Malt – unfiltered
Anti-single malt!
Sammensat af 54 forskellige – og udsøgte – maltwhiskies i alderen 12-27 år.
wh18 Candid Malt Whisky
En genistreg. Fresh filling på små sherryfade – orientalsk og vinøs på samme tid. 49% alk.
wh22 Cuvée Vin jaune 0,5 l.
Lagret på vin jaune-fade fra Jura. Også fresh filling!
wh11 Fleeting Single Cask – over 12 år
45%. Couvreur smager jævnligt på disse fade og når han så mener, at de er klar, så tapper han. De er således forskellige fra år til år (single cask).
wh12 Special Vatting – 11, 12 og 20 år
5% 11 års ret tørvet single malt
45% 12 års lys single single
50% 20 års mørk sherry single single!
wh13 Blossoming Auld Sherried – over 13 år
47%. En fuldstændig kopi af whiskystilen fra den victorianske æra. Sherryblødhed en masse! En drøm om den gamle verden.
wh26 2003 X 2013
Ti år i Couvreurs kælder. Mandel, abrikos og sherrysødme.
wh27 Single Cask 1969 0,5 l.
Destilleret 25. april 1969 – samme år som Armstrong gik på månen. Lagret på amerikanske egefade. Danmarks ration: 6 flasker!
wh15 Very Sherried Single Malt 27 years
Denne flaske indeholder ikke whisky, men kunst! Fadlagret perfektion, uendelig, nærmest frygtindgydende dybde og elegance som en primaballerina. Ord er overflødige i denne liga.
wh20 Fine de Bourgogne 1990
44,5%. Elegant, ren og frugtig. Fantastisk udgave af en fine.
wh24 Calvados 2005
Michel Couvreur var egentlig stoppet med at lagre Calvados, men vi har (stædigt) spurgt, om det ikke kunne lade sig gøre alligevel, vel vidende at Michel Couvreur har de HELT rigtige kontakter i Calvados-området. Pludselig siger Mesteren en dag “Hvis I vil købe et HELT fad, har jeg lige smagt noget som er ret interessant”. Det var et fad Calvados fra 2002 (producenten røber han aldrig, men tvivl ikke!). Kvaliteten var enestående, men vi har forlængst tømt fadet som heldigvis er blevet erstattet af et nyt fra 2005. Topklasse.

Om Gourry de Chadeville, Cognac

Verdens ældste cognachus, der snart runder de fire århundreder (!) og en fadkælder, der går under navnet Paradiset! Cognachuset Gourry de Chadeville er noget helt særligt. Ikke særlig kendt uden for Frankrig pga den meget begrænsede produktion og en konstant efterspørgsel fra franske connaisseurs, hvilket minimerer den mængde, der kan afses til eksport. Det familieejede Gourry de Chadeville er med andre ord så langt fra en standardiseret lufthavnscognac, man kan komme.

Gourry de Chadeville har gennem næsten 400 år lavet cognac i byen Segonzac og har med deres markbesiddelser i Grande Champagne (navnet har intet at gøre med den kendte mousserende vin!) det perfekte grundlag for at lave cognac i verdensklasse.

Fra deres V.S. til deres Paradis er alle deres cognacer 1er Cru du Cognac
Som verdens ældste cognac-hus – fra 1619 (!) – ligger huset selvfølgelig inde med et enestående lager af gammel cognac, der tilføres nogle af de yngre blends for at fremelske den intense og nuancerige smag, der er Chadevilles adelsmærke. Gennemsnitsalderen er i alle blends derfor væsentligt højere end normalt – og det smages!

gc01 V.S Cognac 1er Cru
– duft af honning, cedertræ og friske hasselnødder. Forbløffende blødhed og fylde på dette niveau. Måske den mest overbevisende V.S. på markedet!
gc02 V.S.O.P Cognac 1er Cru
– duft af blomme, farin, dadel, ceylon-kanel, grønne valnødder og abrikos. Masser af power og en utrolig nuance-rigdom.
gc03 Trés Vieux Cognac 1er Cru – 25 år!
– voldsomt mange nuancer. Duft af abrikos, rancio, valnødder, pome-rans, kakao, tobak og meget mere. Et vaskeægte fund til prisen!
gc05 Memoire Cognac 1er Cru!
Anti-single malt!
– op mod 30 år. Mørkerød med et gyldent skær. Duften er kraftig med noter af sandeltræ. Fin sødme.
gc04 X.O Cognac 1er Cru – 35 år!
– loven siger, at X.O skal være mindst 10 år. Denne er 35 år! Uhyggelig koncentreret stil med nuancer af lak, rancio, mandel og mokka.
gc10 Cuvée Paradis Cognac 1er Cru
– en lille del af husets kælder bærer navnet Paradis. Her ligger de ældste af fadene, og det er dem, der bruges til denne topcuvee. Ingen er under 50 år!
Næsten sort, ultrakompleks og med laaaang smag. Unik!
gc13 Special Edition, Ausone 20 cl.
En særlig sag lagret på fade fra kultslottet i St.-Émilion. Verdensklasse.
gc14 Special Edition, Ausone 20 cl.
En særlig sag lagret på fade fra Chateau d’Yquem i Sauternes. Eminent!

Om Famille Dupont, Calvados

Nord for de vindyrkende områder i Frankrig producerer de stadig drikkevarer i verdensklasse – i Normandiet i området Pays d’Auge på frugten fra de millioner af æbletræer, der er plantet i regionen. Særlige cideræbler giver tørre og halvsøde cidere, der er seriøse rivaler til velbrygget øl og mousserende vin. I destilleret form, lagret på egetræsfade i årevis, er der tale om Calvados – æblebrændevin, der på ingen måde står tilbage for nogle af Frankrigs eller verdens destillater. Kort sagt – stolte familiefirmaer som Domaine Dupont varetager en æblebaseret verdenskulturarv, der viser, at selvom man ikke dyrker druer, kan man stadig konkurrere i eliten.

Dupont har siden slutningen af 1800-tallet lavet både cider og Calvados – Etienne Dupont, der i dag har overladt førersædet til sin søn Jérome, har skubbet kvalitetsbarren op til toppen. I dag står Dupont for fænomenal Calvados og et bredt sortiment af cidere, der ikke har det mindste med sodavand at skaffe!

du01 Cidre Bouche 5%
Dupont laver – bla. i følge NEW YORK TIMES – nogle af verdens bedste cidere. Selvfølgelig på de fantastiske cideræblesorter, der findes i Normandiet: Bisquet, Joly Rouge, Douce Coet og Binet Rouge for blot at nævne få. Der pasteuriseres naturligvis ikke, da det er med til at tage friskhed fra cideren, og i det hele taget er cidere fra Dupont et virkeligt naturprodukt. Tørre, friske og komplekse med både delikate gærnoter, karameliseret æble, ananas og honning.
CIDERE ER NORDFRANKRIGS GLEMTE GULD!
du02 Cidre bio 2010
du03 Calvados Pays d’Auge fine
– min 3 år på fad. Frisk og frugtig med gyldenlys farve. Blød og rig. Jason Wilson, Washington Post, skriver: ”My favorite affordable calvados…”
du07 Calvados Pays d’Auge reserve
– min. 4 år på fad. Lys ravfarvet med masser af frisk, grønt æble, blomster og mynte. Høj kompleksitet. En virkelig elegant calva!
du09 Calvados Pays d’Auge VSOP
– æblegrød med vanille, citronskal og pære gemmer sig i denne perle. Lag på lag af lækre nuancer gemmer sig i denne enestående harmoniske calvados.
du11 Calvados Pays d’Auge + 12 ans
– over 12 år på fad! Mahognifarvet, dyb, noter af æblegrød, vanille, nyristet kaffe og figen. En calva i mesterklassen!
du13 Calvados Pays d’Auge 2000
Dupont laver formidable VINTAGE CALVADOS, altså Calva fra et enkelt høstår, som familien skønner er af så høj kvalitet, at den ikke skal blandes med andre calvaer. Selvsagt laves disse vintage ikke hvert år, men er enestående flotte calvaer med en kompleksitet, man næppe skulle tro kunne komme fra æbler..

Om Clos des Saveurs, Armagnac

Verden deler sig mellem cognac-drikkere og armagnac-drikkere. Nogle er til Cognac-spiritussens aura af old world og kolonitid og lange, solrige eftermiddage på landgodset. Andre er til Armagnacs enestående egenskab som katalog over et Frankrig, der for længst er forsvundet: I Armagnacs dybe kældre gemmer Frankrigs historie sig som et katalog over en verden af i går. Her er det muligt at finde årgange fra Pariserkommunens spæde start eller fra før Første Verdenskrig rystede nationen (og Europa med).

Armagnac-området er kun en femtedel af Cognacs størrelse, men der er til gengæld blevet destilleret vin til spiritus i dette hjørne af la France profonde siden 1500-tallet. De første gange med stor sandsynlighed i parfumekar, som maurerne havde bragt med sig fra Østen.

I Gers-departementet i Gascogne, i Arblade-le-Haut (eller Arblada de’n Haut, som de siger lokalt), har kældermester Eric Artiguelonge hjemme. Her overvåger han et helt exceptionelt skatkammer af fade med ravfarvet Armagnac – nogle helt tilbage til 1875! Erics mission er at gøre disse gamle årgange tilgængelige (omend i diminutive partier) og han aftapper ikke en årgang medmindre den er minimum 20 år gammel.

Kendere er ikke i tvivl – Armagnac er ”den rigtige” franske brandy og Eric én af dens vogtere. Mere end 20 års erfaring som kældermester hos en af de største producenter i Armagnac, men i dag er familieforetagendet Clos des Saveurs hans førsteprioritet. Eric overvåger her et helt exceptionelt skatkammer af fade med ravfarvet Armagnac – nogle helt tilbage til 1875!

Da disse gamle sager naturligvis er klenodier i stærkt begrænset mængde, laver Eric heldigvis også tre formidable blends, der alle er absolut toneagivende for , hvordan rigtig armagnac skal smage.

ea01 Clos des Saveurs Armagnac
V.S.O.P. min 7 år
– dog ofte ældre. Et år på nye fade, herefter på brugte. Allerede klassiske Armagnac-aromaer af vanille, tørret frugt, karamel, træ og appelsinskal.
ea02 Clos des Saveurs Armagnac
Hors d’Âge min 10 år
– og hos Eric ofte meget ældre! Højere kompleksitet, et strejf af espresso og valnødder og flot rancio.
ea03 Clos des Saveurs Armagnac
X.O. min 15 år
– er i aktuel version blendet af årgangene ’85/’92/’93/’94. Enorm kompleksitet, blødhed og en utrolig balance mellem aromaerne fra fadet og de florale og citrusprægede.
ea04 Clos des Saveurs Armagnac 1992
Nyeste årgang fra Eric. Moden, frisk og rund med macademianødder, pomerans og kaffe.
ea04 Clos des Saveurs Armagnac 1982
1982-årgangen er sødmefuld med rig og fyldig smag og macademianødder, kandiseret æble og melon i næsen.
ea04 Clos des Saveurs Armagnac 1972
Et mesterstykke i porteføljen. Krydret med hele bazarens udvalg, pakket med sveske og puddersukker og en sælsom, næsten magisk friskhed.
ea04 Clos des Saveurs Armagnac 1952
Vel nok verdens bedste armagnac. Kompleksiteten er ubeskrivelig!

website af atriumWeb ApS - Online markedsføring